|
Ciabatta
CiabattaCiabatta –
włoski
biały
chleb
, zrobiony z
mąki pszennej
i
drożdży
. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy. Po włosku ciabatta znaczy "kapeć". Od drugiej połowy lat 90. jest szeroko znany w
Europie
i
Stanach Zjednoczonych
, najczęściej używany do kanapek. Nie jest znane miejsce pierwszego wypieczenia ciabatty, każdy region Włoch ma swoją odmianę. Ciabatta z regionu jeziora
Como
ma chrupiącą skórkę, miękki, dziurawy środek i jest bardzo lekka. W
Toskanii
,
Umbrii
i
Marche
są bardzo różne - począwszy od miękkiej skórki i gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W
Rzymie
często doprawia się
oliwą
,
solą
. Kanapka
tostowa
zrobiona z małych kromek ciabatty to
panino
.
Inne hasła zawierające informacje o "Ciabatta":
Chleb
...
Kategoria:Kuchnia włoska
...
Ciabatta
CiabattaCiabatta –
włoski
biały
chleb
, zrobiony z
mąki pszennej
i
drożdży
. Bochenek ...
Kategoria:Pieczywo
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Ciabatta":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|